Wat is speleologie ?

Speleologie is het exploreren van grotten. Het wordt vaak uit puur sportief of recreatief oogpunt beoefend, waarbij dan "klassieke" of gekende grotten worden gedaan. Speleologie is één van de meest avontuurlijke bezigheden die er zijn. Diep de grotten in met een groepje en ervaar de spannende geluiden, veel klimmen en klauteren. Alle mogelijke grotten kunnen bezocht worden, van horizontale grotten voor beginners tot hele steile, waar alleen via touwen kan worden afgedaald.

 

Wat heb ik daar voor nodig?

Bij speleologie komt nogal wat materiaal kijken dat nu eenmaal nodig is om de obstakels (bv. putten, meren) in een grot te overwinnen. Het hangt natuurlijk van de grot af en zelfs met een minimum aan materiaal is dit erg leuk om te doen. Voor al deze spullen wordt gezorgd door het betreffende sportcentrum dat dit aanbied. Je hebt toch wel flink wat nodig: helm met verlichting, rubberlaarzen, PVC-overall, onderkleding, kniebeschermers, zitgordel, borstgordel, klimhandvat, afdaler, "croll", 5-tal moesketons, leeflijn enz.

Via de organisatie Durbuy Adventure (of via de Nederlandse camping beneden in Bomal) kunt u bijvoorbeeld een speleologie-avontuur boeken. Erg leuk om te doen met (wat oudere) kinderen.