Welke dieren kunt u spotten in de Ardennen?

Er zijn zoveel prachtige dieren te zien, sommige dagelijks andere zelden, maar ze zijn er wel.
Hieronder een kleine greep van de mooie dieren in de Ardennen.


Herten, Reeën, Dassen, Wilde zwijnen, lynx, Wasberen, Bevers, Vossen, Wilde katten
Fazanten, Hermelijnen, Wezels, Bunzingen, Nertsen, Steenmarters, Egels
Eekhoorns, 
Hazelwormen, Hoornaar, Salamanders, Hagedissen, Hazen, konijnen
3 soorten slangen, Adders, Ringslangen, Gladde slangen
diversen Uilen, ransuil, oehoe, kerkuil, steenuil, ruig poot uil, velduil
diversen Valken, slechtvalk, boomvalk, torenvalk, smelleken, wespendief, zwarte wouw, visarend, rode wouw, grauwe kiekendief.


*********************************


Een tiental jaar geleden is er meerdere keren een lynx gespot op ± 10 km bij de bungalow vandaan.
Adders zijn er en vlakbij de bungalow, maar wees gerust ze vallen niet aan als u ze met rust laat.
Ook leeft er een dassen familie hier op het park.
Zwijnen en herten lopen met regelmaat langs de bungalow op zoek naar eten en drinken.
Toen wij zelf nog in de bungalow woonde zag ik eens een kleine ree die uit onze vijver aan het drinken was.
De bevers kunt u zien met een beetje geluk beneden in Bomal bij de camping.
Konijnen zien we zelden maar des te meer hazen. Ook fazanten zien we steeds minder omdat deze een makkelijke prooi zijn voor vossen en jagers. In 2010 de week van kerst liep er een fazant bij  ons in de straat, moe en uitgehongerd,  mijn man kon hem zo optillen en mee naar huis nemen.
We hebben hem gevoerd en op krachten laten komen en daarna weer vrij gelaten.
Hazelwormen vind u in de tuin, meestal verstopt onder de keien, ze doen  niks en eten alleen insecten.
Achterin de tuin bij de grote laurierstruik woonde een steenmarter, of hij er nog woont weet ik niet.
Eekhoorns komen elke dag even langs in de tuin en in de bomen, opzoek naar eikels en andere lekkernijen.
Aan de voorkant van de bungalow, bij de brievenbus horen we elke lente de oehoe, soms hoort u hem in de nacht, het geluid lijkt op een keffend hondje.
 Dit keffen is om andere roofvogels te verjagen.
Al meerdere keren heb ik hagedissen gezien, hij leeft aan de voorkant van de bungalow, in de buurt van de garagedeur. BIj het chalet zitten ze links aan de voorkant van het chalet.
Kikkers en padden zijn er nog steeds in de tuin, die woonde vroeger toen wij daar nog woonde in de vijver, helaas heb ik ze niet allemaal mee kunnen nemen.Mijn dochter en ik gingen altijd in april naar Izier dan werd het zwembad geleegd en probeerde wij zoveel mogelijk water beesten te redden door ze er daar uit te halen en mee naar huis te nemen en in onze vijver te doen, ook meerdere watersalamanders met een prachtige knal gele of rode buik.
De wasberen, helaas heb ik er zelf nog geen gezien maar ze zijn er wel.
Ook bevinden zich hier echte wilde katten, men herkent ze aan de lange staart met zwarte kringen erop, en ze zijn een groter dan de gewone huiskat.
Buizerds kunt u dagelijks zien cirkelen bij het uitkijkpunt op zoek naar prooi, prachtig om te zien met welke snelheid ze naar beneden duiken.Hoornaars komen elk jaar in de tuin, ze zijn ± 4 keer groter dan een gewone wesp, ze dwalen niet rond de mensen zoals wespen dat doen, en laten de mensen gewoon met rust, maar zoek ze niet op, als ze zich bedreigd voelen en steken kan dit gevaarlijk zijn.
Muggen zijn er niet of nauwelijks omdat er geen stilstaand water in de buurt is.
In de tuin staat een egelhuis of deze nog bewoond is weet ik niet. Een paar jaar gelden werd mij gevraagd via de opvang van  Ardeense wild ( in Wéris) opvang om een 8 tal egels mee te nemen en bij  ons los te laten, vandaar dat er een egelhuis staat.
Tot ± het jaar 2000 hadden wij hier nog geen afvalcontainers, en daardoor kwamen er veel vossen uit het bos zich tegoed doen aan het afval van de zakken die zij openscheurde. De keren dat ik een vos in de tuin bij de bungalow heb gezien zijn  niet te tellen...Maar wees gerust met een hond in de tuin komen ze zeker niet. Vooral met koude winters komen ze dichter naar de huizen in de hoop iets te eten te vinden. Op een 300 tal meters van de bungalow aan de rand van het weiland worden in de winter bij strenge vorst de herten en reeën bij gevoederd, Helaas heb ik soms plastic kabels eraf moeten trekken ( schijnbaar vergeten eraf te halen)
In de maanden juli en augustus als het weer erg warm is zijn er bosmijten, die zich in de bomen bevinden en in het gras. Sommige mensen reageren hierop als ze geprikt worden door rode bultjes of jeuk te krijgen.
In de tuin van de bungalow hebben we al een een weg gelopen schaap gevonden die stond te grazen en ook 3 koeien. 

In  het huis waar wij  nu wonen hebben wij 3 kippen, een paar weken geleden meldde onze buurvrouw dat ze elke avond als zij terug kwam van haar nachtdienst de vos in de straat zag komen lopen op zoek naar lekkers, dus ben ik er als de kippen bij om in de avond het hok op tijd dicht te doen.

U ziet er zijn genoeg dieren te ontdekken rond de bungalow en op loopafstand. Misschien een leuk idee om met de kindjes erop uit te trekken met een blocnote en zo stil  mogelijk door het bos/omgeving te lopen en de dieren die u tegen komt opschrijven, of nog beter foto´s te maken.      Europees-Aziatische Lynx