Durbuy

Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg.
En het kleinste stadje van de Europa, want het heeft stadsrechten.
De stad aan de rivier de Ourthe is gelegen in drie geografische streken: de Ardennen, de Condroz en de Famenne.Durbuy is één van de toeristische trekpleisters in Wallonië. Jaarlijks trekt de middeleeuwse stad die bekend staat als kleinste stad ter wereld duizenden toeristen.

decs

De gemeente Durbuy telt bijna 11.000 inwoners. De stadskern zelf bestaat uit slechts een aantal straten en heeft zo'n 400-tal inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont dan ook in één van de vele dorpjes.

Durbuy telt 12 deelgemeenten.Naast Durbuy zelf zijn dit nog Barvaux, Bende, Bomal, Borlon, Grandhan, Heyd, Izier, Septon, Tohogne, Villers-ste-Gertruide en Wéris.

Daarnaast liggen nog verscheidene dorpjes en gehuchtjes verspreid over de deelgemeenten.
In Barvaux ligt Bohon, in Septon ligt Palenge en in Borlon ligt Oneux.
In Tohonge liggen naast de dorpskern zelf nog in het noorden Longueville, Houmart, Hermanne,
Verlaine-sur-Ourthe en in het zuiden Warre.
In Bomal ligt het gehucht Herbet. Izier heeft het gehucht Ozo. In Wéris ligt het dorpje Oppagne. Verder zijn er nog gehuchtjes zoals Petite-Somme en Rome.

Een snelle telling zegt mij dat er al snel 40 dorpjes zijn in de gemeente Durbuy.

In Durbuy en omstreken vind u veel mogelijkheden om actief bezig te zijn, of juist te ontspannen. Fietsen, joggen, wandelen langs toeristische routes, Langs de rivier de Ourthe tussen Bomal en Durbuy is een prachtig fietspad, zeer de moeite waard deze eens te fietsen of te wandelen, langs het water.
Ook zijn er tal van mogelijkheden om langs de Ourthe kano´s te huren en de schilderachtige omgeving vanaf het water te bekijken.

In Durbuy en omstreken zijn er vele heerlijke bourgondische restaurants.
Meer informatie ligt in de bungalow.

Het stadje Durbuy ligt op 7 k.m. van de bungalow.
In de kerstvakantie is er in Durbuy een overdekte schaatsbaan en een leuke kerstmarkt.

Bestand:Durbuy JPG.jpg