De Ardennen: een andere wereld naast de deur

 

De rust die u omarmt
De rust die u omarmt
Maak kennis met de ‘Buitenspeeltuin’! De Ardennen zijn het meest dichtbijgelegen bergachtige gebied. U waant zich in een compleet andere wereld op slechts een paar uur verwijderd van huis.

Uit onderzoek blijkt dat het beter is om af en toe een korte vakantie in te lassen, dan in één ruk al uw vakantiegeld op te maken. Voor een kort weekendje of weekje weg zijn de Belgische Ardennen uitermate geschikt. Lekker dichtbij maar in veel opzichten toch exotisch. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Een kleine greep uit de mogelijkheden.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Het 'echte' buitenland vindt u al direct over de grens met Nederland. Onze Franstalige zuiderburen wonen en werken in een totaal andere wereld dan wij. In Zuid-België kunt u uw strak georganiseerde leven helemaal loslaten. Dat Belgen van het goede leven houden is bekend. U kunt voor weinig geld even een weekend naar Brussel om een geweldige tentoonstelling te zien, of ''weer-eens-wat-anders'' te gaan shoppen. Lekker wandelen in de Ardennen, fietsen over verharde wegen voor ongemotoriseerd verkeer. Misschien met uw vrienden mountainbiken in de uitgestrekte bossen. Of misschien met de familie een midweek in een vakantiehuisje?

Op uw bestemming in 2 uur
Vanuit Utrecht zit u binnen twee uur in Brussel. Rijdt u naar de Ardennen, bijvoorbeeld Namen of Luik, dan bent u een half uur langer onderweg. Relaxed toch? Uw eerste vakantiedag is geen lange reisdag: het grote genieten kan direct beginnen!

Fijn voor uw portemonnee
En kijk eens hoeveel benzine u spaart als u niet verder dan België gaat... om nog maar te zwijgen over het ontbreken van tolwegen. Terwijl u er letterlijk voor het zelfde geld sfeervol kunt overnachten en zeer goed uit eten kunt. Voor de kwaliteit hoeft u niet verder te reizen. De aandacht voor goede producten en lekker eten zit ook in de genen van onze zuiderburen gebakken.


 De Ardennen: rust die u omarmt

In de Ardennen kunt u alles achter u laten. De drukte van alledag verdwijnt in de rust van de stromende riviertjes en de verstilde valleien. In de dorpen die u glanzend van het natuursteen tegemoet komen worden achter het fornuis de lekkerste streekgerechten gemaakt. Vaak komen de ingrediënten die gebruikt rechtstreeks vanuit het bos. Tijdens u tocht naar de Ardennen rijdt u langs valleitjes, loofbossen en andere gehuchten onttrokken vanuit de natuur. 

Traditioneel, maar wel bij de tijd
De Ardennen is traditioneel, maar gaat zeker met zijn tijd mee. Het gebied is aan een nieuw tijdperk begonnen. meer anno 2014 (denk bijvoorbeeld aan design en eigentijdse voorzieningen zoals wifi). De Ardennen gaat dus met zijn tijd mee, maar verliest niet zijn oorsprong.

Neem de gastronomie. Nog niet zo lang geleden betekende dat zwaar tafelen in restaurants met grote openhaarden. En de borden? Hoe voller, hoe beter. Die sfeer had zeker z’n charme en veel Ardenners denken er nog altijd zo over. Maar er is nu een verandering gaande. ‘Mensen willen lekker eten en de regio proeven’, zegt Arabelle Meirlaen uit Huy. ‘Alleen stappen ze aan het eind van de avond liever niet meer met een opgeblazen buik naar buiten. Er zijn tal van chefs die dat beseffen en een andere Ardense keuken bieden. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik kijk wat ik aan mooie ingrediënten kan krijgen en ga daarmee experimenteren. Met wilde kruiden en bloemen. Zonder regels en belemmeringen. Gewoon, wat ik denk en voel dat lekker is en goed voor lichaam en geest.’

Kijk de natuur in het gezicht
Of u nu met zijn tweetjes, of met alle kinderen en kleinkinderen geniet van de Ardennen. Er zijn altijd mogelijkheden om een luxueus hotelletjes of een gîte af te huren. De dorpen in stemmig grijs, de uitgestrekte bossen, de verborgen valleien, het slingerende water en de gezongen taal laten u genieten van al het moois van de Ardennen. De natuur begroet u al in de ochtend wanneer u uw gordijnen opendoet. De natuur kijkt u recht in het gezicht. Wanneer de eerst zonnestralen over de bergtoppen komen zult u zien dat de Ardennen u de rust gunnen die u verdient. Hoewel de Ardennen geografisch niet ver van de drukte van alledag ligt, lijkt het dagelijkse leven een heel eind weg.

 

De verschillende landschappen van de Ardennen

Sprankelend divers
De Ardennen: we schrijven het altijd in meervoud. Er zijn dan ook meerdere bijzondere landschappen te onderscheiden! Na 2 tot 3 uurtjes rijden bevindt u zich al tussen de heuvels, rotsen, beekjes en prachtige groene bossen.

De Hoge Venen

Richting de grens met Duitsland verandert het Belgische landschap in veen- en moerasgebied, maar ook in heide- bos- en grasland. De Hoge Venen zijn het hoogst gelegen gebied van België met het allerhoogste punt op 694 meter bij Signal de Botrange. De vele moerassen en venen zorgen voor een bijzondere en mysterieuze sfeer. In de herfst kleuren de bomen en vooral de glooiende graslanden geel, wat zorgt voor een mooi gezicht.

Famenne

Ten zuiden van de stad Namen ligt de Famenne, in het midden van Wallonië. Het ligt in de streek van de Maas en is een gebied met vruchtbare akkers en heuvels met bossen van naald- en loofbomen. Land- en bosbouw is er erg belangrijk maar ook het toerisme is goed voor de inkomsten. Bij het oude Dinant is een kabelbaan waarmee u omhoog kunt naar de belvedère in het dorp Lustin. Eenmaal op de top kunt u genieten van een prachtig panorama over de Maasvallei. Ook onder de grond blijft Famenne een mooi en interessant gebied. U vindt er namelijk de kalksteenrotsen die door de werking van water zijn uitgesleten. Bekijk de stalagmieten en stalagtieten in de Grotten van Han bij Rochefort of de grotten bij Remouchamps.

Viroinval

De Viroin-rivier stroomt ten zuiden van Dinant, in de Famenne. Het riviergebied kent veel bos en paden om ongestoord over te wandelen. Tijdens een wandeling komt u vele soorten bloemen tegen, waaronder wilde orchideeën. De Viroinval bestaat vooral uit agrarisch gebied met dorpjes en boerderijen. In het gebied worden veel producten lokaal verkocht, waaronder op een lokale markt in Nismes op zaterdag ochtend. Mis ook niet het canyon-achtige landschap, de Fondry des Chiens, een flinke kuil van kalksteen die door regenwater is uitgesleten. Op sommige plekken is de kuil wel 40 meter diep en op de bodem liggen gigantische, glad afgesleten rotsblokken.

Luxemburg

Helemaal in het zuidoosten van België ligt de provincie Luxemburg. De provincie wordt ook wel 'Les Ardennes authentiques' genoemd. Het is een prachtig gebied met burchten op heuvels zoals bijvoorbeeld in stadjes La Roche-en-Ardenne en in Bouillon. U vindt hier ruige natuur met snelstromende rivieren en dichte bossen met dennenbomen. Op de Ourthe-rivier kunt u goed kajakken of kanoën. Dit zijn goede manieren om de natuur van Luxemburg te verkennen en er van te genieten. Ervaar de historische en ruige sfeer van het Belgische Luxemburg.

Pays de Gaume

In de provincie Luxemburg, in het uiterste puntje van België tegen de Franse grens aan ligt de Gaume ofwel de Gaumestreek. Dankzij een heuvelruggetje ten noorden van de streek is er en zachter klimaat. Het is er dus altijd een paar graden warmer. Dat het heel zuidelijk ligt, is ook te merken aan de bouwstijl. De huizen zijn gebouwd met zachte kalkstenen en rode dakpannen. Langs de mooie heuvels met bossen stroomt de rivier Semois. Op de heuvels vindt u ook veel wijngaarden, waarvan al wijn wordt gemaakt sinds het gebied werd bewoond door Romeinen. In het plaatsje Virton kunt u op een terras genieten van die wijn of u kunt er lekker gaan winkelen.

Belgen zijn echte Bourgondiërs en genieten met volle teugen van het leven. Een echt luilekkerlandje met zijn eigen specialiteiten en producten. Welke? Wij halen hier een paar lekkernijen uit de kast.

Heerlijke Belgische wafels

Wafels zijn wereldberoemd! Als je in België op straat loopt geuren de gouden wafels je tegemoet. Een verleiding die je moeilijk kunt weerstaan.

Echte Belgische chocolade

Niet te missen: België is beroemd om zijn superieure chocolade. Met meer dan 100 jaar ervaring worden bij onze zuiderburen de lekkerste pralines gemaakt. Een groot chocoladehuis in België draagt nog steeds de naam van Jean Neuhaus, de bedenker van deze lekkernij.
In bijna heel het zuiden van Belgie kunt u de verleidelijke pralines vinden. U struikelt bijna over alle chocolatiers in de straten. De chocolaatjes worden luxe ingepakt in een mooi, klein,

Belgische bieren

Dat smaakt naar meer! Een heerlijk Belgische biertje. Hoewel de zuiderburen niet groot zijn, vertegenwoordigen ze wel een groot aantal aan bieren. Er zijn meer dan 1000 bieren in een breed aantal van stijlen, smaken en vorm. Vorm? Zelfs de vorm van een biertje in België kan verschillen, want haast elk bier heeft zijn eigen glas! En daar wordt nauwelijks van afgeweken. Een specialiteit in België is vooral het abdijbier.
De grote diversiteit in België gaat gepaard met de rijke biercultuur waar de Belgen trots op zijn. Koste nog moeite wordt gespaard om het ultieme biertje op tafel te zetten.

In België zijn de vele tradities met betrekking tot het bier blijven bestaan, het bier wordt als enige bier in de wereld nog gebrouwen door middel van spontane gisting. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn ‘’ideale temperatuur;’’. Met precisie wordt de temperatuur tussen de 8 en 15 graden gehouden en natuurlijk geserveerd met de juiste schuimkraag. 

Echte Belgische kazen

België is een land van aantallen, want naast de meer dan 1000 verschillende soorten biertjes bezitten onze zuiderburen ook meer dan 150 soorten kaas. Het zijn topkazen met uitmuntende smaken.

Er zijn diverse soorten kazen in België te vinden. Van de Waalse ‘Rochefort, het stinkkaasje ‘’Hervé’’ en de grote West-Vlaamse kaasmakerijen van ‘Passendale’. De melk maakt de kaas, of beter gezegd het vet van de melk maakt de kaas. De smaak van de kazen komt namelijk uit het vet. Niet alleen het ras van de koe is belangrijk, ook waar de koe graast speelt een grote rol in het maken van kazen.

De Belgen besteden veel aandacht aan het maken van hun kaas. Veel van de kazen wordt met de hand gemaakt om de uitmuntende smaak te kunnen behouden. Als u de zuiderburen bezoekt is het bestellen van een kaasplankje ook zeker aan te raden. Dan kunt u zelf de smaken proeven!